Όχι άλλοι «Όρμπαν» στην Ευρώπη

0
97


Σάλο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ότι η Ευρώπη διακρίνεται για το δημοκρατικό έλλειμμά της, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά «σύμβολο αποτυχίας».

Αρκετοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο τρόπος διακυβέρνησής του αποτελεί πρότυπο για τους σκληροπυρηνικούς Ευρωπαίους ηγέτες, παραπέμποντας περισσότερο στο στυλ ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν ή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα κόμματα του ακροδεξιού ιδεολογικού φάσματος, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, το γερμανικό AfD και η ιταλική Λέγκα καταβάλλουν προσπάθειες απομίμησης του Όρμπαν, δεδομένου ότι για εκείνους συνιστά τον ισχυρότερο και ίσως πιο επιτυχημένο ενσαρκωτή της «μη φιλελεύθερης δημοκρατίας», την οποία επιζητούν.

Ειδικότερα, οι οπαδοί του θαυμάζουν την απόφαση να θέσει στο στόχαστρο το Σύνταγμα της χώρας, με απώτερο στόχο να εκτοπίσει το δικαστικό σύστημα, απαιτώντας την αναθεώρηση και την επαναδιαμόρφωση των νόμων με τρόπο που θα ενδυνάμωναν το κόμμα του.

«Στόχος της Ουγγαρίας πρέπει να είναι η εθνική ομοιογένεια και όχι η ψευδής πολυπολιτισμικότητα της Δυτικής Ευρώπης, που εκθειάζει την ποικιλομορφία εις βάρος των ιθαγενών», ανέφερε προσφάτως. Ταυτόχρονα, η ανυποχώρητη άρνηση της Ουγγαρίας να δεχτεί πρόσφυγες καταδεικνύει ότι η κυβερνητική φωνή βρίσκει ευρεία απήχηση –ιδίως αν αναλογιστεί κανείς και τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το όραμα του Ούγγρου αξιωματούχου για μια «Ευρώπη των πατρίδων», όπως την αποκαλεί, είναι ακριβώς αυτό που οι ακροδεξιοί ζητούν εδώ και δεκαετίες: ένα συνονθύλευμα ανεξάρτητων, εστιασμένων στην ασφάλεια, εθνικά ομοιογενών χωρών σε μια κονιορτοποιημένη ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, η νίκη του Όρμπαν ενδεχομένως να μην είναι η τελευταία του.

The post Όχι άλλοι «Όρμπαν» στην Ευρώπη appeared first on ypaithros.gr.Source link

قالب وردپرس

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here